Forum Per Fumum fqjciora Strona Główna Per Fumum fqjciora
forum bloga "Per Fumum fqjciora"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kawa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Per Fumum fqjciora Strona Główna -> Gadki na dowolne tematki ;-)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Biral




Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 11:31, 25 Lip 2011    Temat postu:

aleksander napisał:


Tchibo Exclusive też jest do niczego?
(piję i dotąd myślałem, że mi smakuje)


Ja nie tykam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domurst




Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hirschberg
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 11:40, 25 Lip 2011    Temat postu:

Ekspertem nie jestem, wiedzę czerpię z forum kawowego, w poprzedniej pracy miałem też okazję być szkolonym przez Pana znanego z reklam MK Cafe i właściwie wtedy złapałem bakcyla... Co do kawy jest niestety tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak spróbujesz coś lepszego to później trudno się przestawić na coś co kiedyś uważało się za siódmy cud świata. Mnie swego czasu zadowalała tylko rozpuszczalna, ale teraz jej nie tykam. I zapewniam, że nie jest to kwestia snobowania się, różnicę naprawdę czuć (swoją drogą na tym forum kawowym kawę poniżej 70zł za kg uważa się za niepijalną, co uwazam za totalną przesadę) - różnica w smaku jest naprawdę wyczuwalna.

W pracy mamy możliwość korzystania z dobrego ekspresu za prawie 10tys. na stoisku obok, ale nie pijam tam kawy bo sypią ziarnistego Kronunga, który nawet do kawy z Lidla, imho, nie ma startu - wolę sobie zmielić grubiej w domu i zalać we French pressie (takie urządzenie z tłokiem, którym oddzielamy płyn od fusów) niż pić Jacobsa u nich z dobrego ekspresu ciśnieniowego...

Pytanie podstawowe - jak parzysz kawę? Ekspres przelewowy, ekspres ciśnieniowy, zalewajka w szklance, po turecku, french press? Do każdego z rodzajów parzenia lepsza będzie inna kawa. Kolejna rzecz, że nawet z najlepszej mielonki napar będzie jakościowo słabszy nawet od tanich, zmielonych samemu ziarenek...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez domurst dnia Pon 11:46, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
honoris causa




Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 353
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z kraju ;)
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 13:47, 25 Lip 2011    Temat postu:

Przyzwyczajony do lepszych (jak dla mnie) kaw kupiłem kiedyś Tchibo Exsclusive, bo nic innego w okolicy nie było. Wypiłem, bo wypiłem, ale IMO bardzo kiepska kawa. Nie wiem, co ma znaczyć Exclusive. Nawet na massmarketowym rynku kaw to określenie jest nie na miejscu.

Domurst, z wszystkim co piszesz, zgadzam się. Podobnie jak Ty, uważam, że w zależności od sposobu przyrządzania jedna kawa może być lepsza bądź gorsza.

Muszę jeszcze coś dodać: jeśli kupujemy mieloną, np. do używania w french pressie, to zawsze należy kupować tą z odessanym powietrzem. Astrę można kupić zarówno luzem w worku, jak i w prostopadłościennym opakowaniu z odessanym powietrzem i różnica jest wyraźnie zauważalna.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez honoris causa dnia Pon 13:47, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aleksander




Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Oświęcim
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 14:18, 25 Lip 2011    Temat postu:

domurst napisał:
Ekspertem nie jestem


Na tym forum - jesteś.

domurst napisał:
Mnie swego czasu zadowalała tylko rozpuszczalna, ale teraz jej nie tykam. I zapewniam, że nie jest to kwestia snobowania się, różnicę naprawdę czuć


To jest oczywiste.

domurst napisał:
wolę sobie zmielić grubiej w domu i zalać we French pressie (takie urządzenie z tłokiem, którym oddzielamy płyn od fusów)


Kojarzę to urządzenie.
Nie posiadam.
Nie wiedziałem, że taką nazwę nosi.

domurst napisał:
Pytanie podstawowe - jak parzysz kawę? Ekspres przelewowy, ekspres ciśnieniowy, zalewajka w szklance, po turecku, french press? Do każdego z rodzajów parzenia lepsza będzie inna kawa. Kolejna rzecz, że nawet z najlepszej mielonki napar będzie jakościowo słabszy nawet od tanich, zmielonych samemu ziarenek...


Piję zalewajkę.
(ze względów ergonomicznych)
Czasem parzę w metalowym, zakręcanym zaparzaczu.
Też nie wiem jaką ma nazwę.

Żeby się napić dobrej kawy, co musiałbym kupić?
1. Ręczny młynek do kawy
2. Kawę ziarnistą.
3. Urządzenie typu french press
Zgadza się?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domurst




Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hirschberg
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 14:40, 25 Lip 2011    Temat postu:

Zalewajka to właściwie najgorszy sposób przyrządzania kawy, bo wypłukujesz z kawy nie tylko składniki wartościowe, ale i cały syf jaki jest w niej zawarty.

Pisząc "do każdego rodzaju parzenia lepsza będzie inna kawa" miałem bardziej na myśli sposób (drobność) jej zmielenia. Na start radzę odrzucić gotowe mielonki - już w przypadku kawy mielonej "na świeżo" poczujesz ogromny skok jakościowy. Jeśli masz "metalowy zakręcany zaparzacz" to już połowa sukcesu - to tzw. moka, która jest ekonomicznym odpowiednikiem ekspresu ciśnieniowego (tam kawa parzy się pod ciśnieniem powyżej 5bar, w moce ok. 2bary). Tu wymagania odnośnie młynka nie są tak wygórowane jak przy ekspresie. Wystarczy jakikolwiek solidny młynek - może być ręczny, może być żarnowy elektryczny, ujdzie nawet ostrzowy. Kawa w ziarenkach zmielona średnio grubo (mniej więcej połowa skali). I tyle. W porównaniu do paczkowanego Jacobsa różnica na jakiejkolwiek kawie ziarnistej powinna być kolosalna.

Jeśli z kolei myślisz o zakupie ekspresu to trzeba już zainwestować w dobry młynek. Ekspres to właściwie tylko pompka, która przepuszcza wodę przez kawę, więc większy wpływ na jej smak będzie miała jakość zmielenia no i oczywiście sama kawa niż ekspres. Zawsze lepszy będzie zestaw dobry młynek + tani ekspres, niż drogi ekspres i byle jaki młyn.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aleksander




Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Oświęcim
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 14:49, 25 Lip 2011    Temat postu:

Dziękuję za solidne wprowadzenie.

Może na początek kupię zwykły, ręczny młynek.
Co do zalewajki, miałem takie podejrzenia, że to słaby sposób na kawę.

Dobry młynek i podstawowy ekspres ciśnieniowy, jaki to koszt?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domurst




Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hirschberg
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 15:12, 25 Lip 2011    Temat postu:

Dobry młynek w którym namielisz do ekspresu ciśnieniowego to od 600zł w górę. Ekspres wystarczy naprawdę jakikolwiek, koszt od 200zł w górę. Inwestycja w ekspres i dobry młyn będzie jednak miała sens jeśli pijesz espresso, bo tak naprawdę po to został stworzony ekspres ciśnieniowy - żeby móc zrobić kawę małą, ale esencjonalną i skondensowaną. Tzw. Americano (czyli duża kawa, w kubku czy szklance) za pomocą ciśnieniówki robi się po prostu dolewając do espresso gorącej wody. Tak więc jeśli preferujesz tzw. dużą kawę to nie ma większego sensu inwestować w ekspres - moka i jakikolwiek młynek (za elektryczny żarnowy z regulacją mielenia zapłacisz 150-250zł) powinny wystarczyć. No i oczywiście kawa choć odrobinę lepsza od Jacobsa.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RayFlash




Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Głogów
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 15:22, 25 Lip 2011    Temat postu:

Uwielbiam kawę, zwł. espresso, choć uważam się raczej za kawożłopa niż konesera, niemniej świetnie się Was czyta. Smile

(Szkoda, że nie było tego forum, gdy kupowałem swój ekspres... na kapsułki.) :]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domurst




Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hirschberg
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 15:40, 25 Lip 2011    Temat postu:

Ja też już skompletowane miałem wszystko nim zacząłem się tym na poważnie interesować - szczęśliwie trafiłem na w miarę dobry sprzęt, ale bardziej z przypadku. Głupi ma zawsze szczęście Smile A kapsułki to właściwie nienajgorszy pomysł - zyskujemy powtarzalność, niestety trochę drożej niż przy ziarenkach, no i kosztem przywiązania do jednej kawy bez możliwości eksperymentowania. Przy młynku i normalnym ekspresie jest jednak trochę zabawy i często na tej samej kawie efekty mogą być diametralnie różne w zależności np od tego jak drobno zmielimy kawę, czy rozgrzejemy wcześniej ekspres czy nie, ot niuanse...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
honoris causa




Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 353
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z kraju ;)
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 15:57, 25 Lip 2011    Temat postu:

Domurst, a jak Twoim zdaniem stopień zmielenia wpływa na smak? Bo właśnie obejrzałem swój ekspres i mam pokrętlo regulacyjne do ustawienia jak drobno ma mielić Very Happy Niestety jestem już po dwóch mocnych kawach i nie sprawdzę empirycznie póki co.


Sorry, po trzech, bo rano była jeszcze jedna Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez honoris causa dnia Pon 15:58, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domurst




Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hirschberg
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 16:03, 25 Lip 2011    Temat postu:

Należy ustawić młynek tak, żeby w ok. 25s. otrzymać 30ml espresso - tak stanowi norma jakiegoś włoskiego instytutu kawowego (nie żartuję). Jedna kawa jest suchsza, inna bardziej oleista więc musisz poeksperymentować, wzorcowa powinno być tak jak powyżej - czyli 25s = 30ml cieczy Smile

Jeśli za długo kawa będzie najpewniej zbyt kwasna, zbyt "krótka" wyjdzie zbyt gorzka... Tyle teorii, ale eksperymenty są wskazane Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez domurst dnia Pon 16:05, 25 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Legisperitus




Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 17:59, 25 Lip 2011    Temat postu:

Domurst, chapeau bas!!!

Zaimponiłeś mi totalnie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domurst




Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 508
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hirschberg
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 20:02, 25 Lip 2011    Temat postu:

Eeee tam, to po prostu mój konik, chyba nawet większy niż perfumki. Na studiach szczątkowe zajęcia prawnicze sprawiały mi znacznie więcej kłopotu i za umiejętność poruszania się w gąszczu kodeksów wielki szacun dla Ciebie szanowny Legisperitusie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Legisperitus




Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 20:56, 25 Lip 2011    Temat postu:

Nie, nie Domurst zawód jaki się uprawia to jedno (zwykła rzecz, bo czy cieśla lub piekarz szacunku mniej godzien niż prawnik? wg mnie nie), a Ty masz naprawdę sporą wiedzę, co oznacza, że poświęciłeś sporo czasu by ją nabyć, a w czasach gdy ludzie chodzą na skróty taka postawa jak Twoja jest naprawdę godna podziwu. Lubię ludzi z pasją i wiedzą, a gdy do tego umieją tak bezpretensjonalnie ją przekazać to pozostaje tylko nisko się ukłonić co też niniejszym czynię Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RayFlash




Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Głogów
Płeć: Forumowicz

PostWysłany: Pon 21:13, 25 Lip 2011    Temat postu:

Legisperitus napisał:
Nie, nie Domurst zawód jaki się uprawia to jedno (zwykła rzecz, bo czy cieśla lub piekarz szacunku mniej godzien niż prawnik? wg mnie nie), a Ty masz naprawdę sporą wiedzę, co oznacza, że poświęciłeś sporo czasu by ją nabyć, a w czasach gdy ludzie chodzą na skróty taka postawa jak Twoja jest naprawdę godna podziwu. Lubię ludzi z pasją i wiedzą, a gdy do tego umieją tak bezpretensjonalnie ją przekazać to pozostaje tylko nisko się ukłonić co też niniejszym czynię Smile


Podpisuję się pod Twoimi słowami, Legisie! Very Happy

Domurst, rządzisz kawą! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Per Fumum fqjciora Strona Główna -> Gadki na dowolne tematki ;-) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin